İlham verici bir coğrafya... Tarihe yön veren bir aşk... Ve destansı bir öykü...
TROY İlham verici bir coğrafya... Tarihe yön veren bir aşk... Ve destansı bir öykü... Kaz Dağları’nın eteklerinde kurulu antik bir kentten ilham aldık. Troy serimizi, baş döndürücü bir destanın izleriyle yarattık. Truva Prensi Paris ile Sparta Kraliçesi Helen arasındaki büyük aşk yüzünden çıkan savaşı konu alan, 2004 yapımı Troy filmini izlemeyen kaldı mı? Film vizyondan kalkalı çok oldu ama Homeros'un İlyada adlı eserinden uyarlanan bu öykünün izlerini kendi gözlerinizle görmek isterseniz, Çanakkale’ye bağlı Tevfikiye Köyü'ne gitmeniz yeterli. Köyün batısındaki Hisarlık Tepesi'nde bulunan antik kent, dönemin ruhuna dokunmak isteyenleri her daim bekliyor.
Bu mekânın keşfi, aslında nispeten yeni. Tarihe damga vuran Troya kentinin Hisarlık tepesinde olduğuna dair ilk görüşler, 19. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya atılmış. Ardından Alman bir tüccar olan –doğru okudunuz; tüccar ve yalnızca amatör bir arkeolog- Heinrich Schliemann'ın girişimiyle kazılar başlamış. Osmanlı Devleti'nden izin alınarak başlatılan kazılarda, yalnızca efsanevi şehre değil, Troya Hazineleri’ne de ulaşılmış. İşin şaşırtıcı olmasa da üzücü tarafı, hazineler günışığına çıkar çıkmaz, amatör arkeolog Schliemann'ın yerini, tüccar Schliemann'ın alması. Schliemann, kimine göre 9 bin parçaya varan Truva hazinelerini eşiyle birlikte bir güzel yurt dışına kaçırmış. Kısacası Anadolu coğrafyasına ait birçok antik dönem eseri gibi, Truva'dan çıkan eserlerin kaderi de gurbetçilik olmuş. Bugün Almanya'daki Neues Müzesi'nde ve Rusya'daki Puşkin Müzesi'nde antik kentten çıkarılmış birçok eser bulunuyor. 2009 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Penn Müzesi'nde sergilenen 24 parça ise, o yıl Türkiye'ye iade edilmiş ve sıla hasreti son bulmuş.
Dünya Mirası
Schliemann ile başlayan kazılar bugün hâlâ devam ediyor. Yüz yılı aşkın zamanda kesintili olarak devam eden kazılarda en önemli ilerleme, Alman arkeolog (bu kez gerçek arkeolog) Manfred Kauffman'ın 1988'de kazıları yeniden başlatması olmuş. 1996 yılında Truva antik kenti Milli Park ilan edilmiş, 1998'de ise Dünya Miras Listesi'ne kabul edilmiş. Şu ana kadar kazılarda M.Ö. 3000'den M.S. 1. yüzyıla uzanan ve çeşitli uygarlıklara ait 9 kültür katmanına ulaşılmış. En erken kesintisiz yerleşim katı, M.Ö. 3000-2500 ile erken Bronz Çağı’na, en son katman ise M.Ö. 85 – M.S. 8. ile Roma Dönemi'ne ait izler taşıyor.
“Sağlam duvarlı kent”
Homeros, İlyada Destanı'nda Truva'yı 'sağlam duvarlarla çevrilmiş', 'güçlü kuleli' ve 'geniş caddeli' olarak tanımlar. Kentin nam salmasının nedeni ise, büyük bir aşkla fitili ateşlenen ve heybetli kentin yıkımına uzanan aşk öyküsüdür. Yunan mitolojisine göre Truva şehrinin son kralı Priamos'un oğlu Paris, Sparta'ya yaptığı ziyarette, Kral Menelaos'un güzeller güzeli karısı Helen'e âşık olur. Helen de ona karşı “boş değildir”. Birlikte Truva'ya gelirler. Karısının Paris'le kaçtığını öğrenen Menelaos, deyim yerindeyse “mahalleyi toplar”. Ağabeyi Mykenai Kralı Agememnon’u ve Akaların en büyük kahramanı Akhilleus’u da alarak Truva'ya savaş açar. On yılı aşkın süren savaş, Spartalıların meşhur tahta atla sinsice son bir saldırı düzenlemesi ile son bulur. Truva şehri yıkılır. Paris ölür. Helen ise kocası Menelaos ile kös kös Sparta'ya geri dönmek zorunda kalır.
Yüzlerce yıl öncesinden bugüne uzanan bu destan, hâlâ dünyanın en ilgi çekici aşk ve savaş öyküsü. Doğuyla batının karşı karşıya geldiği, kahramanların son nefesini verdiği, Truva şehrinin yıkılıp yakıldığı bu hikâye, modadan sinemaya, edebiyattan mimariye, birçok farklı alanda sanatçılara, tasarımcılara hep ilham verdi, vermeye de devam ediyor.
Yaşadığımız coğrafyada geçen bu ölümsüz destan, bize de elbette esin kaynağı oldu. Troy serimiz, Ege kıyılarının geleneksel yapılarını çağrıştıran zarif dokulu yüzeyiyle, hemen her mekâna Truva’nın görkemli ve incelikli estetiğini getirmeyi başarıyor. Tuğla serimizden Ferrara, Roman veya Troy ile hayal gücünüz kadar sınırsız kombinasyonlarla harmanlayabileceğiniz Troy kültür taşımız, 4 temel renkte üretiliyor. Sizin Truva’nız hangi renk?
Troy ürünümüzle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.