Kırılmayan Ayna: TAŞ DUVARLAR
Tarihin ilk insan yapıları arasında olan taş duvarlar, koruma, saklama işlevlerinin yanısıra, insanı ve insanlığı yansıtan kırılmayan aynalar olabilir mi?
Kırılmayan Ayna: TAŞ DUVARLAR
Tarihin ilk insan yapıları arasında olan taş duvarlar, koruma, saklama işlevlerinin yanısıra, insanı ve insanlığı yansıtan kırılmayan aynalar olabilir mi?
Taş duvarlar, sırlı aynalardan çok daha önceden beridir var. On binlerce yıldır, yaşam ve yerleşim alanlarının ayrılmaz parçaları onlar. Belki de bu yüzden onları kanıksıyoruz. Yanlarından geçip gidiyoruz. Oysa yüzümüzü onlara dönersek, taşların da konuştuğunu, tıpkı durgun suyun ya da bir aynanın yüzeyi gibi, hem insanın hem de insanlığın uzun hikayesini aksettirdiklerini göreceğiz.
Gelin o aynaya birlikte bakalım. Taş duvarlardan oluşan bir dünya haritasında bir keşif yolculuğuna çıkalım.
Geçmişin Sağlam Tanıkları
İlk taş duvarların, ilkel atalarımız tarafından yığma taşlarla yapıldığı biliniyor. İlk taş duvar deyip geçmemek gerek; taş taş üstüne koyan bir topluluk, en eski insan yerleşimlerine ve yapılaşmaya dair de ilk kilometre taşları demek.
O halde uygarlığın sıfır noktasına dönelim: Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’ye... Yani 12 bin yıl öncesine... Göbeklitepe’de bütün insanlık tarihini baştan yazan, bildiğimiz bütün hikayeleri temize çeken de taşlardı. Taş duvarlarla çevrelenmiş dikilitaş formundaki bir dizi taş sütun, Neolitik çağa dair bütün ezberleri bozdu. Detayları merak edenler için:
www.stonewrap.com/blog/tarihi-degistiren-taslar-gobeklitepe
Theopetra Mağarası
Göbekli Tepe, bugüne kadar keşfedilmiş en eski uygarlık izlerine sahip; yine de onu yaşça yenen tek bir yer var: Yunanistan’da bulunan bir taş duvar.
Theopetra’daki aynı adlı mağara, 130 bin yaşında bir tarih öncesi ören yeri. Mağara, Milattan Önce 21000 yılında yapıldığı sanılan, dünyanın en eski kireçtaşı duvarına da ev sahipliği yapıyor. Kısacası başka kimsenin anlatamayacaklarını, Göbekli Tepe ve Theopetra’da bulunan taşlar biliyor.
Duvardan Duvara Diyardan Diyara
Taş duvarlar üzerinden yürüyerek, dünyanın çevresinde tur atmak mümkün. Çünkü coğrafyadan bağımsız olarak, tarih boyunca insanoğlu kendini, malını mülkünü ya da hayvanlarını iklimden, düşmanlardan, tehditlerden korumak için taş duvarlara sığınmış.
Çin Seddi, bilinen en eski ve en büyük taş duvarların başında geliyor. 8.851 kilometrelik bu taş duvar olmasaydı, bugün büyük ihtimalle dünyanın sınırları da bambaşka bir şekilde çizilmiş olacaktı.
Hindistan’ın Rajgir kentindeki Kiklop tekniğinde örülmüş duvarlarsa, dünyada bu tekniğin en eski örnekleri arasında. Rajgir, duvarların sınır tanımadığının da bir göstergesi. Çünkü aynı teknikle örülmüş taş duvarlara, Hitit, Yunan ve İnka mimarisinde de rastlanıyor. Bu duvar tekniğinde, büyük taş bloklar harç kullanmadan birbirine kenetlenecek şekilde örülüyor. En iyi örneklerine göz atmak isterseniz, onu da sizin için derledik:
www.stonewrap.com/blog/tas-ustasi-mi-ariyorsunuz-inkali-bulun
Yapıtaşı İnanç olan Duvarlar
İnsanlık tarihinden söz edeceksek, inanışların tarihine de değinmeden olmaz. İnsanın aynası taş duvarlar, inancın geçmişine dair de izler taşır. Kudüs’teki Ağlama Duvarı, ya da Ürdün Nehri'nin batısındaki en eski şehir surları olarak bilinen Eruha Duvarları, kutsal kitaplardaki anlatılarla iç içe geçmiş yapılardır.
11.000 yıldır gizemi çözülemeyen Eriha Kulesi ise kimilerine göre dünyanın ilk gökdeleni, kimilerine göre ise astronomik bir gölemevi. Tıpkı Diyarbakır’da bulunan Mitras Tapınağı gibi:
www.stonewrap.com/blog/anadolu-nun-miknatisi-mitras-tapinagi
Dünya Kadar Duvar
Dünya turunuza dilediğiniz kadar durak ekleyebilirsiniz: Hırvatistan’ın orijinali 7 kilometreyi aşan Ston surları, Roma’nın 7 tepesini saran Aurelian taş duvarları ya da Sahra Çölü'nün en büyük yapılarından biri olma unvanına sahip Zimbabve Taş Duvarları, bunlar arasında yer alabilir.
O kadar uzaklara gidemem derseniz, dünyanın en tanınmış tarihi taş duvarlarından İstanbul Surları ya da Truva Savaşları’nın aşılamaz şehir surları, yanıbaşınızda sizi bekliyor:
www.stonewrap.com/ilham-verici-bir-cografya-tarihe-yon-veren-bir-ask-ve-destansi-bir-oyku
Taş duvarlar, insanlık mirasının ikonik simgeleri... Onları inşa eden uygarlıklar yok olsa da, hikayeleri yarım kalsa da, geçmişin dev boy aynaları, o günleri bugüne yansıtmaya devam ediyor. Biraz bilgi, biraz da hayal gücüyle, taş duvarların sırtında bir zaman yolculuğuna çıkmak aslında çocuk oyuncağı.
Taş duvarlar bugün de, bir kentin, bir binanın, hatta sadece bir odanın bile kimlik kartı olarak çok şey söylüyor. Çünkü onlar yalnızca geçmişi ve şimdiki zamanı değil, geleceği de yansıtıyor.
Siz de yaşam alanlarınızı, zamanın kırılmayan aynalarıyla zenginleştirmek için taş duvar kaplama ürünlerimize göz atın;
www.stonewrap.com/urunler/kultur-tasi